ZDRADLIWE ŁAKOCIE

"Świata Konsumenta". Nr 12 (39) grudzień 2004 r.

Żywieniowcy alarmują, że dieta naszych dzieci obfituje w produkty o znikomej wartości odżywczej. Gotowe wyroby, które znajdziemy w sklepach, bogate są w cukry i tłuszcze. Trudno też znaleźć produkty wolne od substancji dodatkowych poprawiających smak, zapach, czy trwałość.

Ten aspekt wartości odżywczej nie jest oczywiście eksponowany przez producentów, natomiast często wykorzystywanym argumentem zachęcającym do zakupu jest wzbogacanie produktu na przykład w witaminy i wapń czy naturalne składniki, takie jak owoce i mleko. A przecież cukierki i napoje, których podstawowym składnikiem jest cukier i substancje dodatkowe, nie staną się zdrowsze dzięki wzbogaceniu ich w syntetyczne witaminy czy też symboliczną ilość soku owocowego, dodaną tylko po to, by zachęcić nas do zakupu rysunkiem apetycznego owocu.

Od dawna wiadomo, że dieta bogata w wysokoprzetworzone i obfitujące w tłuszcze i cukry produkty, takie jak słodzone napoje, słodycze i chrupki, dostarcza zbyt wielu kalorii i sprzyja występowaniu schorzeń na tle wadliwego żywienia. Niedobory składników odżywczych w okresie, kiedy organizm intensywnie się rozwija, przynoszą takie konsekwencje jak: nawracające infekcje, obniżenie odporności, złe samopoczucie, rozdrażnienie oraz trudności w nauce i koncentracji. Dzieci i młodzież coraz częściej cierpią na nadwagę i otyłość, próchnicę i choroby przyzębia, wzrasta też zachorowalność na cukrzycę insulinozależną. W coraz młodszym wieku występują też kłopoty z układem krążenia i schorzenia stawów spowodowane ich nadmiernym obciążeniem, a epidemiolodzy obserwują znaczne nasilenie chorób cywilizacyjnych wśród pokolenia wychowanego na wysokoprzetworzonych posiłkach. Niewątpliwie sposób żywienia w dzieciństwie wpływa więc na stan naszego zdrowia w przyszłości, a spożywanie przez dzieci słodkich i kalorycznych produktów o małej wartości odżywczej, kształtuje niewłaściwe nawyki żywieniowe na całe życie.

W poprzednim teście produktów dla dzieci („Świat Konsumenta”, nr 11/2004) przedstawiliśmy wyroby, które zaliczono do produktów śniadaniowych. Tym razem ocenie poddamy słodycze, napoje oraz słodkie i słone przekąski skierowane do małych odbiorców. Cieszą się one zrozumiałą popularnością wśród dzieci i kupowane są nawet przez tych rodziców, którzy zdają sobie sprawę z konieczności ograniczania ich spożycia. Zdroworozsądkowe podejście wskazuje, że uleganie słodkim pokusom jest nieuniknione, a sporadyczne ustępstwa raczej nie zaszkodzą zdrowiu naszych pociech. Oferta rynku jest jednak ogromna. Czym się kierować przy wyborze? Czy reklama i kolorowe opakowanie przyciągające wzrok dziecka to wystarczająca rekomendacja do zakupu? Kiedy ulec dziecku i jaki smakołyk wybrać? Ten test pomoże wam w podjęciu decyzji.
Cukierki i napoje, których podstawowym składnikiem jest cukier i substancje dodatkowe, nie staną się zdrowsze dzięki wzbogaceniu ich w syntetyczne witaminy czy też symboliczną ilość soku owocowego.

MojeLoty

sms365

1998-2012 - Zdradliwe łakocie. wsparcie - serwis.waldkowa.pl
Powered by Joomla 1.7 Templates